Založ si blog

Bojovník oddaný pre klub a vieru

Ricardo Izecson dos Santos Leite. Väčšina z nás nemá ani potuchy, o kom hovoríme. No keď poviete jeho prezývku, Kaká, okamžite vám napadne na um sympatický Brazílčan.

 

Správna výchova je základom úspechu

Ricardo Izecsona Dos Santosa Leite, alebo skrátene, Kaká, sa narodil 22. apríla 1982. Jeho športové začiatky sa líšia od klasických brazílskych hráčov, ktorí sa počas života nemali vždy najlepšie. Totiž, väčšina brazílskych futbalistov sa narodila v chudobných oblastiach Brazílie a tým pádom nemali kvalitné podmienky hneď od začiatku kariéry. Kaká sa však narodil v rodine, ktorá nikdy nemala núdzu o finančné, či iné prostriedky. Jeho rodičia boli bohatí – otec bol veľmi známy inžinier, zatiaľ čo mama bola učiteľka. Avšak, mladý Kaká (prezývku dostal od svojho mladšieho brata, ktorý nevedel správne vysloviť meno Ricardo) miloval futbal rovnako, ako všetky deti v Južnej Amerike.

Správna výchova, ktorú dostával od svojich rodičov a pomoc, ktorú mu poskytovali kamaráti, mali veľký vplyv na formovanie jeho charakteru. Ricardo nepatrí medzi Brazílčanov, ktorí sa vďaka nevhodnému správaniu dostávajú do konfliktu so svojimi klubmi, kamarátmi, či médiami. Kaká preferuje tichý a kľudný rodinný život. Väčšinu svojho voľného času trávi so svojou manželkou Caroline, s ktorou sa oženil 23. decembra 2005 po troch rokoch „chodenia“. Majú syna Lucu a dcéru Isabellu. Kaká je veľmi náboženský typ – dokazuje to vždy, akonáhle je to možné. Je zaradený k evanjelickej cirkvi. Dokonca uviedol, že až do manželstva žil v „čistote“. Po výhre vo finále Champions league v roku 2007 kľačal na trávnatej ploche, jeho oči boli uprené hore a na sebe mal tričko s nápisom: „Ja patrím Ježišovi“. Dokonca, za každý vsietený gól vďačí Bohu, keď pri oslavách zdvihne ruky nad hlavu a ukazuje na oblohu.

 

Osobnosť na ihrisku i mimo neho

Vďaka svojmu spôsobu je na ihrisku vždy vidieť. Niektorí odborníci tvrdia, že bolo veľmi málo zápasov, ktoré sa mu nevydarili. Jeho veľkou výhodou bolo, že málokedy stratil na ihrisku nervy. Vždy si o možnom porušení pravidiel zo strany svojej alebo súpera rád pohovorí s rozhodcom. Je to proste veľmi inteligentný futbalista – ako na ihrisku, tak aj mimo neho. Je skromný, pokorný a bol vždy oddaný farbám klubu, za ktorý hral. Všetko však mohlo byť úplne inak. Kaká mal v detstve nepríjemnú nehodu, vďaka ktorej bol niekoľko dní na vozíčku. Lekári mu odporučili, aby s futbalom nadobro skončil. Avšak, Kaká sa zo zranení vyliečil, čo lekári považovali za zázrak, za ktorý on sám ďakuje najmä Bohu.

 

Verný a oddaný svojmu klubu

Kaká získal už mnoho významných trofejí. V minulosti hral tento brazílsky reprezentant v štyroch kluboch: FC Sao Paulo, AC Miláno, Real Madrid a kariéru ukončil v drese Orlando City. Podarilo sa mu v nich vyhrať množstvo ocenení, či už tímových, alebo individuálnych. Treba pripomenúť, že Kaká mal svoj podiel na výhre Brazílie na majstrovstvách sveta v Japonsku a Kórei v roku 2002. Avšak, na tomto turnaji odohral iba 25 minút, presnejšie v zápase proti Costa Rice. Po veľkom triumfe vo svojej rodnej krajine stredopoliar emigroval do Talianska, kam ho prilákal tamojší klub AC Miláno.

Tímu zo San Sira pomohol získať niekoľko trofejí, vrátane Champions league roku 2007 a dva európske superpoháry v rokoch 2003 a 2007. Má tiež veľkú zásluhu na získaní titulu v roku 2004, v tom istom roku vyhral aj taliansky Superpohár. V roku 2007 vyhral dokonca aj klubové majstrovstvá sveta. S „Kanárikmi“, ako sa prezýva brazílska futbalová reprezentácia, okrem spomínaných majstrovstiev sveta vyhral aj Pohár konfederácii v rokoch 2005 a 2009. V roku 2004 bol Kaká vyhlásený za najlepšieho futbalistu talianskej Serie A. Ale najúspešnejšie individuálne ocenenie dostal o tri roky neskôr. V roku 2007 získal Zlatú loptu, ktorú udeľuje francúzsky denník France Football a získal aj ocenenie FIFA World Player. Stal sa tak najlepším futbalistom na svete.

9.júna 2009 podpísal šesťročnú zmluvu s Realom Madrid. Prestupová čiastka bola 68,5 miliónov eur. V auguste odohral v bielom drese svoj prvý zápas na turné po USA a prvý gól vsietil v priateľskom zápase proti Borussii Dortmund. V lige debutoval v zápase proti Deportivu La Coruňa.

V auguste 2010 Real Madrid oznámil, že Kaká podstúpil úspešnú operáciu jeho dlhotrvajúceho zranenia kolena a bude štyri mesiace mimo hry. Po osemmesačnej absencii sa Kaká vrátil späť na ihrisko ako náhradník za Karima Benzemu v 77. minúte proti Getafe. Real vyhral 3:2. Po zápase povedal, že je šťastný, že môže opäť hrať a behať po ihrisku. V marci 2011 ho zranenie opäť vyradilo z hry na niekoľko týždňov. Po návrate sa ukázal v dobrom svetle, keď Valencii strelil dva góly.

 

Definitívny zostup

Kaká však za tri sezóny strávene v Reale Madrid ani zďaleka nenaplnil očakávania do neho vkladané. Najprv ho zastavili zranenia a následne stagnujúca forma a veľká konkurencia v tíme. Ani po príchode Josého Mourinha sa jeho pozícia v mužstve Pusiniek výrazne nezmenila. Stále platilo, že nastupoval zhruba v polovici stretnutí v základnej zostave  a väčšinou bol tým hráčom, ktorý je striedaný ako prvý. Napriek všetkým týmto faktom jeho gólová produktivita nebola na zahodenie. Gól totiž strieľal približne v každom treťom stretnutí.

A tak sa tento futbalový elegán rozhodol vrátiť sa späť do AC. Stalo sa tak 2.9. 2013. Tu strávil jednu sezónu, v ktorej sa AC veľmi nedarilo. Neskôr odohral 24 zápasov za Sao Paulo. Začiatkom roka 2015 prestúpil tento útočný stredopoliar do klubu z MLS – Orlando City za 6 miliónov eur. Za americké mužstvo odohral spolu 78 zápasov, vsietil pár krásnych gólov, ukázal svoju ešte stále precíznu techniku a ako 35- ročný sa so slzami v očiach rozhodol rozlúčiť s klubom a povráva sa, že plánuje taktiež ukončiť jeho bohatú futbalovú kariéru.

 

Ešte niečo navyše

Jeho obľúbenými hercami sú Julia Roberts a Tom Hanks. Keďže je veľmi nábožný, tak bezpochyby jeho najobľúbenejšou knihou je Biblia. Jedlo obľúbené nemá žiadne a pije čistú vodu. Riadi sa podľa motta: I can do all things through Christ who lives in me. (Môžem robiť všetky veci skrze Krista, ktorý žije vo mne.)

Zachránil by našu planétu život bez kráv?

10.02.2018

Po dlhšom čase som sa rozhodol niečo napísať, no tento raz to nebude o športe. Viete, že hovädzina je tretím najobľúbenejším druhom mäsa na svete? Viacerí odborníci sa však zhodujú, že práve kravy sú pre našu Zem oveľa nebezpečnejšie ako autá. Je známe, že kravy produkujú metán, ktorý ma väčší vplyv na zmenu klímy ako samotná doprava. Práve zmenami [...]

TOP Slováci mesiaca október

30.10.2017

Na Slovensku vládne sychravé počasie, vonku prší, niekde v Tatrách napadol už aj prvý sneh a to znamená jediné, začína sezóna zimných športov. Zatiaľ čo v septembri vyvrcholili niektoré letné športy, ako cyklistika na čele s Petrom Saganom, v novembri nastupuje čas na úspechy Petry Vlhovej. No a čo október? Úspechov pár bolo, no vedúca trojka nemala veľkú [...]

TOP Slováci mesiaca september

02.10.2017

V septembri slovenskí športovci rozhodne nezaháľali a úspešne reprezentovali našu krajinu. Prinášam vám tých najlepších. 1. Peter Sagan O prvenstve Petra Sagana v tomto rebríčku zrejme nikto nepochyboval. Tourminator predviedol niečo senzačné a opäť pobláznil nie len Slovákov, ale i celý cyklistický svet. Po víťazstve v Richmonde a Dauhe sa tešil už [...]

FTX Bankman Fried

Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia

28.03.2024 17:13

Pred kolapsom v novembri 2022 bola druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 10990x
Priemerná čítanosť článkov: 1832x

Autor blogu

Kategórie