TOP Slováci mesiaca september

2. októbra 2017, madrido, Ostatné

V septembri slovenskí športovci rozhodne nezaháľali a úspešne reprezentovali našu krajinu. Prinášam vám tých najlepších.

 

1. Peter Sagan

O prvenstve Petra Sagana v tomto rebríčku zrejme nikto nepochyboval. Tourminator predviedol niečo senzačné a opäť pobláznil nie len Slovákov, ale i celý cyklistický svet. Po víťazstve v Richmonde a Dauhe sa tešil už tretíkrát zo zisku dúhového dresu. Fenomén spod Dubňa sa postaral o historický zápis, keď ešte nikto pred ním nevyhral majstrovstvá sveta trikrát za sebou. Sagan v nórskom Bergene porazil v záverečnom špurte domáceho Alexandra Kristoffa i ďalších konkurentov. Kráľovi cyklistiky dopomohli k víťazstvu na 277km trati jeho kolegovia Juraj Sagan, Patrik Tybor, Michael Kolář, Marek Čanecký a Erik Baška. Podarí sa 27-ročnému cyklistovi tímu Bora Hansgrohe triumfovať aj o rok?

 

2. Slovenskí slalomári

Vo francúzskom Pau sa konali 38. majstrovstvá sveta vo vodnom slalome. V poslednej dobe tento šport na Slovensku upadá, zatiaľ čo pred pár rokmi sme boli zvyknutí pravidelne na ten najcennejší kov v individuálnych súťažiach, tento rok sme sa museli uspokojiť „len“ so striebornými medailami a jednou bronzovou. Keďže cenných kovov bolo i tak celkom dosť, druhú priečku si zaslúžia všetci naši slalomári. Striebro si vybojovali bratranci Škantárovci, Jana Dukátová, Alexander Slafkovský a bronz bral nestarnúci Michal Martikán. Zlato získala hliadka 3xC1 v zložení Michal Martikán, Alexander Slafkovský a Matej Beňuš. Slováci tak pokračujú v neuveriteľnej šnúre, keď od roku 1993 získali na svetovom šampionáte vždy vzácny kov (23-18-17).

 

3. Zuzana Rehák Štefečeková

Slovenská reprezentantka získala na majstrovstvách sveta v streľbe z brokových zbraní v Moskve bronzovú medailu v trape žien. Tridsaťtriročná dvojnásobná strieborná olympijská medailistka v tejto disciplíne z Pekingu 2008 a Londýna 2012 sa dočkala prvého pódiového umiestnenia v roku 2017. Pre zverenku trénera Branislava Slamku je to prvá medaila z MS po 6 rokoch. V minulosti bola zlatá v Mníchove 2010, strieborná v Belehrade 2011 a bronzová v Nikózii 2003.

 

Na ďalšie priečky by som zaradil rozhodne našich mladých futbalistov. Obrancu Milana Škriniara obliekajúceho dres talianského Interu a stredopoliara Stanislava Lobotku, ktorý pôsobí od júla 2017 v španielskej Celta Vigo. Obaja hráči si vybojovali miesto v základnej zostave a pochvaly sa im dostáva nie len od trénerov, ale i širokej futbalovej verejnosti. Začiatkom mesiaca odohrali taktiež zápasy v reprezentácii. Milan Škriniar podal výborný výkon v zápase so Slovínskom a bezchybne tak zastúpil Martina Škrteľa. Lobotka nastúpil v oboch stretnutiach, podal senzačný výkon a proti Anglicku sa mu podarilo dokonaca skórovať.