TOP Slováci mesiaca október

30. októbra 2017, madrido, Futbal Ostatné Tenis

Na Slovensku vládne sychravé počasie, vonku prší, niekde v Tatrách napadol už aj prvý sneh a to znamená jediné, začína sezóna zimných športov. Zatiaľ čo v septembri vyvrcholili niektoré letné športy, ako cyklistika na čele s Petrom Saganom, v novembri nastupuje čas na úspechy Petry Vlhovej. No a čo október? Úspechov pár bolo, no vedúca trojka nemala veľkú konkurenciu. 

 

1. Magdaléna Rybáriková

Magda Rybáriková (29) sa v prvej polovici októbra predstavila na halovom turnaji WTA v Linzi. Ako nasadená jednotka prešla turnajom celkom hladko, no vo finále na ňu čakala druhá nasadená Češka Barbora Strýcová. Zverenka trénera Petra Hubera nevyužila šancu na zisk piateho singlového titulu a českej tenistke podľahla pred zrakom slávneho Matsa Wilandera jednoznačne 4:6, 1:6. Rybáriková si napriek tomu odniesla z Linzu prémiu 17 258 eur pred zdanením a 180 bodov do svetového rebríčka WTA. V ňom sa posunula z 28. na 26. miesto, čo znamenalo jej nové kariérne maximum. Avšak to nebolo všetko. Magdaléna sa predstavila ešte na ďalšom turnaji WTA v Moskve. V prvom kole vyradila bývalú svetovú jednotku Mariu Sharapovu, no v druhom kole bohužial musela skrečovať zápas proti Francúzske Cornetovej, kvôli pretrvávajúcim zdravotným ťažkostiam. V aktuálnom vydaní rebríčka je wimbledonská semifinalistka na 22. pozícii a vybojovala si tak účasť na malých MS pod názvom WTA Elite Trophy v čínskom Ču-chaji. Šampionát sa koná od zajtra 31. októbra do 5. novembra. Slovenská tenistka sa stretne v základnej skupine Azalea s najvyššie nasadenou Francúzkou Kristinou Mladenovicovou a Nemkou Juliou Görgesovou.

 

 

2. Milan Škriniar

Oporu Interu Miláno i reprezentácie som spomínal už v septembri, vtedy sa však do TOP 3 ešte nedostal. Reč je o obrancovi Milanovi Škriniarovi (22), ktorý je v poslednom období veľmi ospevovaný a nejeden odborník tvrdí, že za neho budú viaceré veľkokluby ochotné zaplatiť obrovskú sumu peňazí. Milan odohral v septembri za Inter päť zápasov, v každom odohral celých 90. minút a pripísal si i druhý gól v sezóne proti Sampdorii. Taktiež pridal štart aj v záverečnom zápase kvalifikácie, v ktorom pomohol tímu udržať čisté konto proti Malte. Zo šiestich zápasov sa tešil z výhry jeho tímu až päťkrát, jediná remíza sa zrodila v zápase s Neapolom 0:0. Na San Sire sa hneď od príchodu zaradil k oporám, čo dokazuje aj jeho tohtosezónna minutáž. V doterajších jedenástich ligových zápasoch nevynechal ani sekundu, z pozície obrancu už strelil aj dva góly a po každom zápase sa na jeho adresu valia z každej strany pochvalné slová. Môžeme sa len a len tešiť na jeho ďalšie výkony.

 

 

3. Tomáš Deák

Teraz čoraz k viac sledovanejšiemu športu. Slovenský profesionálny MMA zápasník Tomáš Deák (26) zvíťazil v Petrohrade nad domácim Nikitom Čisťakovom technickým knokautom v prvom kole a získal titul poprednej ruskej organizácie Fight Nights vo váhovej kategórii do 61 kilogramov. Zverenec Iľju Škondriča a zástupca bratislavského klubu Octagon Fighting Academy (OFA) si titulový zápas vybojoval v osemčlennej pyramíde, v ktorej zdolal na predchádzajúcich turnajoch ďalších dvoch Rusov Alexandra Janiševa a Vadima Busejeva. Deák zlepšil svoju bilanciu na 17 víťazstiev, okrem toho má na konte 9 prehier a jednu remízu.